Pałeczki salmonelli kojarzone są z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, do jakich dochodzi u pacjentów, którzy zjedli zarażone produkty. Często specjaliści podkreślają, że niewłaściwe przechowywanie niektórych produktów żywnościowych – ich rozmrażanie i ponowne zamrażanie – to krótka droga do zarażenia salmonellą. Niestety zatrucie salmonellą jest możliwe, gdy zjemy obiad w miejscu publicznym, ale może do niego dojść także wtedy, gdy potrawy przygotowywała osoba będąca nosicielem salmonelli. Jak rozpoznać zatrucie salmonellą?
Jak się nie zarazić salmonellą
Do zarażenia salmonellą może dojść zarówno w mieszkaniu prywatnych, jak i w obiektach publicznych. W domu czy w barach i restauracjach głównym sprawcą salmonellozy jest błędne przechowywanie żywności, które dotyczy głównie jaj, mięsa drobiowego (głównie surowego) czy masy na bazie jaj oraz lodów. Produkty spożywcze nie lubią także rozmrażania i ponownego zamrażania, co z kolei bardzo lubi salmonella. Można się nią zatruć także pijąc zakażoną wodę.
Co ciekawe, aby zarazić się pałeczkami salmonelli, nie jest konieczne przechowywanie żywności np. w zbyt wysokiej temperaturze. Wystarczy, aby taką żywność przygotowała – na dowolnym etapie produkcji – osoba, która jest nosicielem salmonelli, aby doszło do zarażenia. Pierwsze objawy salmonelli pojawiają się już po 8 godzinach od zjedzenia zarażonego produktu, zwykle jednak pacjenci mają większość objawów salmonelli po 24-36 godzinach od zjedzenia skażonego produktu.
Objawy salmonelli
Do najczęstszych objawów kojarzonych z salmonellą zalicza się podwyższoną temperaturę ciała, bóle głowy, nudności z wymiotami oraz biegunką, ale także napadowe, kolkowe bóle brzucha. Część tych objawów bywa mylona z innymi chorobami, najczęściej związanymi z układem pokarmowym. Jednak u osób ze słabą odpornością pałeczki salmonelli mogą się wydostawać z jelit i przedostawać do krwiobiegu, doprowadzając do salmonellozy wielonarządowej. Ta postać salmonelli, o dużo bardziej agresywnym przebiegu, atakuje głównie drogi żółciowe i trzustkę, może uszkadzać układ oddechowy czy sercowy. Najgroźniejsza jest salmonelloza uogólniona, której towarzyszy bardzo wysoka gorączka o bardzo dużych wahaniach dobowych, której towarzyszy odwodnienie oraz objawy wstrząsu, w tym m.in. drgawki czy zaburzenia świadomości. Ta postać salmonellozy leczona jest tylko w szpitalach.
Salmonella u dzieci
Małe dzieci, podobnie jak osoby o osłabionej odporności oraz cierpiące na choroby przewlekłe, mogą znosić nawet łagodniejszą postać salmonelli. Dlatego tak ważne jest łagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych, charakteryzujących salmonellę w postaci łagodnej. Oczywiście także w tym przypadku wskazana jest konsultacja lekarska, jednak jeśli dziecko nie gorączkuje, to leczenie może być leczeniem objawowym. W niektórych przypadkach lekarz może się zdecydować na leczenie z wykorzystaniem antybiotyków, przy czym antybiotykoterapia jest konieczna w przypadku salmonellozy narządowej. U dzieci należy zwracać uwagę na odwodnienie, dlatego dziecko należy podawać płyny nawadniające oraz stosować lekką, niskokaloryczną dietę.
Pełne wyleczenie salmonelli nie oznacza, że pacjent jest od razu wolny od pałeczek choroby. W jego kale pałeczki salmonelli mogą się pojawiać nawet kilka tygodni po zakończonej kuracji. Antybiotykoterapia także nie chroni przed całkowitym „pozbyciem się” pałeczek salmonelli. Osoby, które leczyły salmonellę antybiotykiem, mogą także być nosicielami choroby, przy czym to zjawisko dotyczy zwykle osób, które w chwili zachorowania na salmonellę cierpiały na inne choroby.
Szukasz więcej informacji w tym temacie? Sprawdź https://salmonella.net.pl/salmonella/zatrucie-salmonella/