Złogi w jelitach mogą być dość poważnym schorzeniem. Zazwyczaj jednak w przypadku takiego schorzenia jak złogi w jelitach objawy mogą być nieswoiste, zwłaszcza na początku ich tworzenia się. Na jakie dolegliwości warto zwrócić uwagę, kiedy jest konieczny i czym jest zabieg oczyszczający jelita?
W taki przypadku jak występujące złogi jelitowe objawy początkowe mogą obejmować przede wszystkim gorsze samopoczucie oraz bóle głowy. Dopiero później mogą pojawić się charakterystyczne zaparcia i inne trudności w prawidłowym trawieniu. Dlaczego tak się dzieje? Początkowo złogi w jelitach, zwane także kamieniami kałowymi są niewielkie i nie wpływają zwykle na proces trawienia. Jednak sam fakt, że zanieczyszczenia nie opuściły organizmu, a nadal przebywają w jelitach, może źle wpływać na jego funkcjonowanie. Według niektórych osób złogi w jelitach powodują objawy ponieważ są one źródłem toksyn. Dlatego też warto jest się ich pozbyć nawet jeśli jeszcze nie są one powodem zaparć.
W jaki sposób rozpoznać, czy to złogi jelitowe rzeczywiście powodują objawy? Kamienie kałowe tworzą się w jelitach na skutek siedzącego trybu życia. Bardzo często jest to również problem osób, które muszą dużo leżeć, jednak w takich przypadkach konieczne jest zasięgnięcie pomocy lekarskiej. W standardowej sytuacji należy po prostu zmienić tryb życia na zdrowszy. Polega to nie tylko na wprowadzeniu do codziennego planu aktywności fizycznej, ale także odpowiedniej diety. Jak powinno wyglądać menu, gdy podejrzewa się złogi jelitowe? Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się jakie składniki są skuteczne. Przede wszystkim dieta powinna być bogata w błonnik. To nierozpuszczalny węglowodan, który czyści jelita ze wszelkich resztek. Pomaga to nie tylko usuwać kamienie kałowe, ale także inne zanieczyszczenia i toksyny. Tak zwany błonnik witalny dodatkowo chroni przewód pokarmowy przed działaniem niebezpiecznych substancji. Nasiona babki płesznik to bardzo dobry środek. Nie tylko zawierają błonnik witalny, ale również doskonale wypełniają jelita, dzięki czemu zapobiegają odkładaniu się kamieni kałowych. Ponadto ich spożywanie wpływa dobrze na stan flory bakteryjnej jelit.