Kto jest narażony na alergie pokarmową?

Na alergię pokarmową najbardziej narażone są dzieci i trzeba tutaj zauważyć, że problem ten dotyczy nawet 9% maluchów, które nie ukończyły jeszcze 13 rok życia. Wiąże się to przede wszystkim z odmiennym funkcjonowaniem układu pokarmowego u dzieci – błona śluzowa w układzie trawiennym jest bardziej przepuszczalna, przez co organizm uznaje we krwi liczne składniki jako te szkodliwe.

Co więcej, sam układ odpornościowy dzieci jest jeszcze nie do końca dojrzały.

Pocieszający jest jednak fakt, iż nawet 80% dzieci, które w pierwszym okresie swojego życia cierpią na alergię pokarmową wyrasta z wszelkich dolegliwości.

Tylko u 20% osób tego rodzaju dysfunkcja pozostaje niezmieniona i niemożliwym staje się jej całkowite wyleczenie.

Jak zresztą przyznaje dr n. med. Eliza Wasilewska, specjalista alergologii oraz alergologii dziecięcej w Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku, w alergologii w ogóle nie funkcjonuje takie pojęcie.

Alergia jest dysfunkcją układu immunologicznego, więc takie rozwiązanie jest niemożliwe do zastosowania, także dlatego, że zarówno organizm pacjenta, jego układ immunologiczny, jak i zewnętrzne czynniki środowiskowe – alergeny są zmienne, co sprawia, że także choroba alergiczna jest zmiennym, dynamicznym procesem. Okazuje się więc, że alergia pokarmowa może zmieniać się wraz z wiekiem a nawet trybem życia osoby na niej cierpiącej. Co więcej, ogromny wpływ na ryzyko pojawienia się uczulenia maja predyspozycje dziedziczne – osoby, których rodzice są alergikami są narażone nawet dwukrotnie bardziej na wystąpienie uczulenia na określone rodzaje pokarmów.

Artykuł powstal przy współpracy z portalem studiowizazueffect.pl

Źródła:

http://www.artykulynazdrowie.net.pl/dolegliwosci/alergia-u-dzieci/
http://poradnikzdrowia.net/jak-leczyc-alergie/
http://www.endokrynologiczne.info.pl/inne/na-czym-polega-odczulanie/

Zostaw komentarz