Dna moczanowa to choroba stawów. Jej inne nazwy to podagra, artretyzm i skaza moczanowa. Przejawia się nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów. Są to zaczerwienione, gorące i bardzo tkliwe obrzęki. Zazwyczaj (mniej więcej w połowie przypadków) obejmuje staw, który znajduje się u podstawy dużego palca stopy, czyli staw śródstopno-paliczkowy. Nie oznacza to jednak, że dna moczanowa nie może objawiać się w inny sposób. Często jej objawem są kamienie nerkowe, nefropatia moczanowa czy guzki dnawe.
Jakie są jej przyczyny?
Najczęstsza przyczyna dny to wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Kiedy kwas się krystalizuje, jego kryształki odkładają się w stawach, ścięgnach oraz w otaczającej je tkance. Jak można ochronić się przed tą chorobą?
Obok genów, na które nie mamy wpływu i innych przebytych chorób (które także nie zawsze od nas zależą) do głównych przyczyn występowania dny moczanowej należy niezdrowy styl życia.
Sprawdź także: Zabiegi kosmetyczne polecane dla cery naczyniowej
Czynnikiem, który bardzo często odpowiada za pojawienie się dny jest nieodpowiednia dieta. Badania wykazały, że może ona być przyczyną nawet dwunastu procent przypadków zachorowań. Jakimi elementami w diecie można zaszkodzić sobie najbardziej? Przede wszystkim alkoholem oraz napojami, które słodzone są fruktozą. Wykazano także silny związek występowania tej choroby z dużą ilością spożywanego mięsa i owoców morza.
Profilaktyka
Zatem istnieje grupa produktów, których lepiej unikać, aby nie dotknęła nas dna moczanowa. Są również takie artykuły spożywcze, które warto spożywać, gdyż przypuszczalnie mogą one uchronić przed zachorowaniem. Należą do nich produkty nabiałowe. Ryzyko dny może zmniejszyć także picie kawy oraz jedzenie produktów zawierających witaminę C. Bardzo ważna w profilaktyce dny moczanowej jest także aktywność fizyczna.
Dawniej lista produktów niewskazanych, przy których nadmiernym spożyciu mogłaby pojawić się dna moczanowa była dużo szersza. Zawierała ona przede wszystkim warzywa bogate w purynę. Do grupy tej należą fasola, groch, soczewica i szpinak. Także białko było wskazywane jako jeden z czynników sprzyjających dnie. Według najnowszych badań, produkty te są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie zwiększają ryzyka zachorowania na tę chorobę.
Najprostszym sposobem, na który może pozwolić sobie każdy, aby ochronić się przed dną moczanową jest modyfikacja swojej diety.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem studiowizazueffect.pl